Å innfri det transformative potensialet til naturbaserte løsninger: fra fragmentering til integrering (Integrate NBS)
Hvordan kan byrommet være godt for miljøet, klimaet og menneskene som bor der? I dette prosjektet ønsker vi å skape dypere samtaler rundt planlegging av byer og tettsteder for å sikre at løsningene vi utvikler ikke bare løser problemer, men også bidrar til å øke potensialet for bærekraft.
Naturbaserte løsninger er tiltak for å løse samfunnsutfordringer som flom og tørke som baserer seg på og støtter naturens egne funksjoner og prosesser. Foruten å ta vare på biologisk mangfold, blir naturbaserte løsninger også sett på som mulige løsninger innen klimatilpasning, utslippsreduksjon og økt sosial rettferdighet, særlig i byer og tettsteder. Forskning viser at det kan være vanskelig å innfri potensialet som ligger i naturbaserte løsninger, særlig med tanke på hvordan man kan sikre sosial rettferdighet i byutvikling. Dette fordi beslutningsprosesser kan være vanskelige for folk flest å ta del i, og fordi ulike interesser og maktforhold kan gjøre det utfordrende for særlig utsatte borgere å bli sett og hørt.
I dette prosjektet skal vi utvikle en metode for hvordan prosessene rundt naturbaserte løsninger (fra identifisering av problemet til implementering av løsninger) kan gjøres mer inkluderende og føre til at både prosess og resultat bidrar til økt sosial rettferdighet og samhørighet i byene og tettstedene der løsningene utvikles. Prosjektet baserer seg på en forståelse av samfunnsendring som komplekst og sammensatt og som noe som derfor krever en helhetlig tilnærming på tvers av både praktiske, politiske og personlige aspekter.
Rent konkret skal forskerne i prosjektet gjennomføre såkalte «transformative laboratorier» i seks byer i Norge, Sverige, Polen og Spania og utvikle et opplæringsprogram som gjør at prosjektets resultater kan deles med flere og som kan styrke arbeidet med bærekraftig utvikling.